Gërmenj-Shelegur; pika turistike e Ersekës

Nëse do të flisnim për zonën e Korçës dhe natyrën e saj të mrekullueshme, menjëherë do të na vinte në mendje Voskopoja, Dardha, Vithkuqi, Parqet natyrore të Prespës, Drenovës, që me gjithë problemet që po vuan përgjithësisht mjedisi në vendin tonë, mbeten perla të natyrës shqiptare. Por ne nuk do t’iu rekomandojmë këtë herë asnjërën prej këtyre pikave natyrore, që mendojmë se janë mjaft të përmendura e të frekuentuara, jo thjesht si një destinacion turistik natyror por edhe si vende ku kultura dhe historia e qytetërimit shqiptar, ka vendin e vet të merituar.

Ne do të ndalemi këtë herë në një zonë mjaft të këndshme të natyrës së kësaj krahine, ndoshta jo shumë të përmendur, por që mendojmë se meriton vëmendjen tuaj, jo vetëm sepse ka një larmi të mrekullueshme relievi, bimësie e bukuri natyrore, por edhe sepse pikërisht në zemër të kësaj zone ka lulëzuar një oaz argëtimi. Janë vende që do të plotësonin më së miri, të gjitha kërkesat e dëshirat e çdokujt që është i dashuruar me natyrën dhe me sportet e saj, kalërimin, peshkimin, piknikët, ecjet, ngjitjet në mal, skitë në kohën e dimrit e notin në stinën e verës. Si shkohet në Germenj-Shelegur?

Itinerari është i thjeshtë. Ju ndiqni rrugën nacionale Korçë-Ersekë- Leskovik. Tabela që iu orienton për mbërritjen, ndodhet midis fshatit Radan dhe fshatit Gërmenj, 25 km para se të mbërrini në Leskovik.

Çfarë mund të vizitoni tjetër?

Gjithë udhëtimi juaj deri në Gërmenj, është një zinxhir fshatrash të bukur që fillojnë sapo lini pas Korçën. Ju do të çlodhni sytë nëpër çdo cep natyre duke kaluar nëpër Boboshticë, do të shihni në sfond Drenovën, do të kaloni nëpër Selenicë, përmes Ersekës, Borovës, Barmashit, derisa të keni mbërritur në destinacion. Kjo bukuri vazhdon edhe nëse ju e shtyni itinerarin tuaj drejt Leskovikut, duke kaluar më andej, nëpër Çarshovë e më tutje.

Liqeni i Shelegurit
Ndodhet pak kilometra pasi keni kaluar Sotirën. Ju dhuron një panoramë të mrekullueshme, ku përtej ujit në sfond dallohen edhe kreshtat hijerënda të vargmaleve të Nemërçkës.

Rrënojat e kështjellës së Radanjit, në jug të pyllit të Gërmenjit, rreth një km udhëtim më këmbë nga rruga kryesore, ofrojnë pamje të rrënojave të vjetra Ilire, të cilat kanë një rëndësi të madhe historike.

Liqeni i Gramozit
Ndodhet në majë të malit të Gramozit, një rrugë e vështirë por sfiduese për adhuruesit e sporteve ekstreme dhe aventurës.

Ujëvara e Leskovikut
Ndodhet buzë rrugës nacionale Ersekë-Leskovik, e fshehur mes kanioneve të thella që iu shoqërojnë përgjatë të gjithë rrugës.

AlbaniaUSA